dinsdag 18 juni 2013

Fedes internationale dansstages in Brugge


Blauwe plekken opgelopen tijdens het dansen
Ik was 17 toen ik de Fedes dansstages ontdekte, meegetroond door Anick Van Dam. Mijn dansmaatje Melissa en ik volgden al enkele jaren twee keer per week jazzdans bij Anick en we waanden ons klaar voor vijf dagen intensief trainen bij vedetten uit de VS.

We logeerden aan zee, zo konden we tussendoor verderwerken aan ons duet voor de nakende voorstelling (op 'Calling You' van Jevetta Steele). Met andere woorden: de ideale vakantie voor gepassioneerde dansers - weet je veel wat zo'n dansstage allemaal inhoudt.

Dansstages beginnen traditioneel met lessen klassiek ballet. Niet echt mijn ding, maar ik was daar om bij te leren en dus waagde ik me aan  een A-les van Piotr Nardelli, een Pool die nog bij Béjart gedanst heeft. Stond ik daar in mijn Fame-outfit met bijpassende beenwarmers - het waren immers de jaren tachtig! - en dan was het eerste wat ik te horen kreeg: 'Striptease!' Nardelli verplichtte ons te strippen tot onze maillot! In mijn lichtblauw balletpakje (en niets dan dat balletpakje) worstelde ik me door een eindeloze opsomming ballettermen - tonen of voordansen behoorde namelijk niét tot de didactische aanpak van Nardelli. De gruwelijkste balletles ever!

Ballet heb ik sindsdien niet meer gevolgd tijdens dansstages. Dansers zijn dan wel masochisten - trots tonen we bloeduitstortingen op knieën, ellebogen, schouders en heupen - maar er zit een limiet op de zelfkwellingen die ik wil doorstaan voor mijn danspassie. Gelukkig beantwoordden de lessen jazz van Fred Benjamin en Horton van Julio Rivera wel aan de verwachtingen. Al lag het tempo veel hoger dan in onze wekelijkse routines en waren we lang niet de sterren van de les, we konden mee en genoten van de uitdagingen.

Deze zomer ga ik in juli én augustus naar Brugge. Ik wil enkele danslessen meepikken: niet die van Piotr Nardelli, die nog steeds lessen klassiek geeft, maar wel bijvoorbeeld lyrical jazz van Dheeraj Asarfi. Behalve dansen, ga ik er een Souplesse Oblige-shop opzetten. De perfecte combinatie van hobby en werk - beslist geen oefening in masochisme.

Fedes dansstages in VHSI, Campus Ter Groene Poorte in Sint-Michiels Brugge:
-  1 tot 5 juli kan je er les volgen bij Piotr Nardelli (klassiek), Jorge Vasquez (jazz), Selatin Kara (jazz) en Dheeraj Asarfi (lyrical jazz).
Maandag, dinsdag en woensdag kunt u er shoppen bij Souplesse Oblige 
19 tot 23 augustus heb je nog meer keus uit verschillende dansstijlen: Christiane Sturnick (klassiek), Jac Delsing en Theresa Pixer (jazz), Malika Benjelioun (urban dance), Ray Tadio (Horton), Jason Winters (Limon). Het plan is om in augustus maandag, dinsdag en donderdag een Souplesse Oblige-shop open te houden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten