zondag 9 oktober 2011

Dansfestival BodyDynamics in CC Berchem

Retina Dance Company - Foto Chris Nash
Vandaag ben ik naar bodydynamics in CC Berchem gaan kijken. Zonde dat de zaal maar voor de helft gevuld was, want het was een inspirerende ontmoeting tussen professionele en amateurdansers en -choreografen uit België en Nederland.

Eerst toonden vier amateurgezelschappen een eigen choreografie, die creatief in ideeën, bewegingen en opstellingen was. De uitvoering in groep was technisch prima en strak, maar niet alle dansers waren klaar voor een solo; de inleving was er nog niet. Work in progress door Compagnie Arlekino uit Hove was veruit de beste choreografie en uitvoering. De dansers waren aan elkaar gewaagd, en bewogen vloeiend en met gevoel.

Na de amateurgezelschappen was het de beurt aan de professionele dansers van Retina Dance Company. In Layers of Skin dansten de zes met een kracht, gevoeligheid en veelzijdigheid die naar adem deed happen. De choreografie van Filip Van Huffel en de opwindende muziek van Joris Vanvinckenroye waren volledig op elkaar afgestemd.

De vier amateurgezelschappen hadden materiaal gekregen van Van Huffel om in hun thuisbasis te bewerken. Het afgelopen weekend kregen ze de kans om met hem en de andere gezelschappen samen te werken. In Dark Room, het resultaat van de samenwerking, vormden de 40 dansers één geheel, de gezelschappen waren niet langer aparte eenheden maar vloeiden in elkaar over. De verschillen in techniek en uitstraling waren weggewerkt. Solo's zagen er goed uit en werden vol zelfvertrouwen gedanst. Het opzet van Danspunt en de andere organisaties is absoluut gelukt: de kwaliteit van dansproducties met amateurs opkrikken. Proficiat aan de dansers en choreografen, professionelen en amateurs!

Wie de kans krijgt, moet zeker een voorstelling van Retina Dance Company meepikken.


De vier amateurgezelschappen waren Kunstencentrum Jerusalem uit Venray en Purple uit Boxmeer in Nederland, en uit België Kompanie Oiterpe uit Drongen en Compagnie Arlekino uit Hove.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten