maandag 3 oktober 2011

Hasta la victoria siempre!

(vtm)
Ik was aangenaam verrast door de mooie choreografieën tijdens de Cubaanse bootcamp van 'So You Think You Can Dance'. Het was niet het soort Latijnse dans dat de dansers verwacht hadden; geen mambo à la 'Dirty Dancing' en ook geen salsa - "dat is voor toeristen". 

Nee, de choreo van Luisa en Rigoberto was een originele mix van moderne dans, Afrikaanse dans en sensuele Latin bewegingen. Ondanks het moeilijke ritme zag het er technisch niet zo slecht uit. Voor zover je dat kan zien op tv. De dans zou best wat duidelijker in beeld gebracht mogen worden. Ik kijk toch vooral naar het programma om dans te zien, niet voor het emotionele drama. 

De dansers worstelden vooral met het sensuele aspect van de dans (of kwamen er niet aan toe na één dag oefenen). Volgens de Cubaanse choreografe Luisa zijn Belgen en Nederlanders niet gewend elkaars lichaam en zweet aan te raken, en slagen de meesten er daarom niet in om elkaar aan te voelen en de dans te combineren met passie en seks. 

Mochten de danspartners in 'Dirty Dancing' nog ver uit elkaar staan - 'This is my dance space. This is your dance space. I don't go into yours, you don't go into mine' - tijdens de Cubaanse bootcamp was het 'Love her! Grab her!'

Quote van Luisa: Een danser mag niet tevreden zijn met wat hij al kent. Ze moeten iets bijleren van iedereen en van overal.Geen opmerkingen:

Een reactie posten